Leif GW, du har fel!

18-10-02

En vän till mig som vet att jag är i aktiv på aktiemarknaden sa nyligen något som förvånade mig: ”Att handla aktier är tydligen ett nollsummespel”. Ett påstående som i mina öron låter befängt, speciellt efter att sett hur börsen gått historiskt, och för att citera Oscar Wilde:
”Det enda vi lär av historien är att den upprepar sig”.

Påståendet han hört var från Framgångspodden där Leif GW Persson blev intervjuad. I avsnittet hör man Leif GW säga: ”Alla de som köper och säljer på börsen, det är egentligen bara ett nollsummespel. Ibland vinner du, ibland förlorar du, men på det hela stora taget så går du med noll”. Det här skulle han ha lärt sig av en framgångsrik finansman, som inte nämns vid namn. I podden slår GW även fast att ”det enda sättet att tjäna pengar på börsaffärer är att fuska”.

På ett sätt har den populäre kriminologen en poäng i det första påståendet. Men det skulle i så fall bero på att du handlar aktier för sällan och när du väl gör det så säljer du till nästan samma pris som du köpte aktien för – simpel matematik.

På det hela taget är GW Perssons uttalande alltför enkelt att slå hål på. Som börsintresserad vill man knappt ens kommentera det. I dagens samhälle ser vi kändisar tycka till om allt möjligt som inte rör deras huvudsakliga verksamhet, där man då kan tycka att de är experter. Det kan bli farligt när dessa kändisar tycker till om saker som ligger utanför deras expertisområde och huvudsakliga verksamhet. Bara för de har ett känt namn och medierna därför låter de spotta ut sig vad som helst, och allmänheten sväljer det blint. Just därför vill jag kommentera det Leif GW påstår.

Jag kommer att använda ett tidsspann på 20 år i exemplet. Man brukar säga att börsen gått upp i genomsnitt 8% - 10 % per år. Om vi räknar på att detta sker de kommande 20 åren – då får vi en riktigt trevlig utveckling.

För att undkomma att köpa på toppen och sälja på botten – eller som i exemplet tidigare, köpa och sälja på samma kurs – borde vi dels investera i ett flertal antal aktier. 8 stycken anser jag vara ett minimum, detta för att dela upp risken. Många sparare har bränt sig på att ha endast Ericsson och Telia i sin portfölj och inte varit aktiva. Inte bra.

Använder vi något bra investerarverktyg eller följer någon bra investerarstrategi så kan vi få hålla oss rätt aktiva utan att lägga allt för mycket tid och vara superinsatt i aktier.
I exemplet månadssparar vi också, vilket gör att vi träffar bottnarna bra samtidigt som vi rider med i uppgångarna. Har vi ett månadssparande på bara 1 500 kronor de kommande 20 åren och investerar dessa i aktier så har vi efter ränta på ränta effekten 1.1 miljon kronor. Håller du ut ytterligare 5 år till (och har samma sparstrategi) så har du sammanlagt nästan 2 miljoner kronor.  Skulle du inte investera dessa i aktier skulle du då endast ha 360 000kr efter 20 år.

Med ganska enkel matematik inser vi snabbt att detta inte är ett nollsummespel alls. Och verkligen inget nollsummespel. Nollsummespel får du om du investerar i någon lågräntefond och sedan har samma inflationstakt som din avkastning.

Så sluta lyssna på proffstyckare och lägg upp en spararstrategi redan idag.

Timothy Gullberg
VD Urd Rating

Gå med och testa Urd Rating gratis!