Köp dessa investmentbolag

18-10-26

Investmentbolag utgör en bra grund i ens portfölj med sin diversifiering och sina oftast starka ägare.
Ett investmentbolag äger aktier i andra bolag och försöker oftast skapa värde i de underliggande bolagen genom att påverka bolagen. Därför kan investmentbolagen ibland kallas för maktbolag och det händer att det blir så kallade maktkamper mellan investmentbolagen och andra storägare i underliggande bolag. Men det är även detta som gör att många bolag som delvis ägs och påverkas av investmentbolagen går bra. 
Många investmentbolag besitter en enorm kunskap och har en bra företagskultur med bra historia. Många av dessa vet hur man skapar ett långsiktigt värde.
Investmentbolagen jämförs ofta med fonder, då bådas affärsidé är att äga och förvalta flera bolag. Men p.g.a avgiften för fonder och att de flesta fonder inte delar ut en del av vinsten så anses investmentbolag som en mycket fördelaktigt att äga än fonder.

Något man ska ha koll på i investmentbolagen är deras substansvärde.
Substansvärde är bolagets värde på det egna kapitalet (tillgångar – skulder) fördelat på antal aktier. Man värderar tillgångarna och skulderna till ett verkligt värde, detta gör att man kan se om underliggande tillgångarna värderas till en rabatt/premie vid nuvarande aktiekurs.
Så är substansvärdet per aktie 100kr men aktiepriset på investmentbolaget är 80kr. Då har du en rabatt på 20%. Så när du köper investmentbolaget får du tillgångarna till 20% billigare än om du skulle köpa de underliggande bolagen direkt.

Tar vi fram de fem stora investmentbolagen på börsen Industrivärden, Investor, Kinnevik, Latour, Lundbergföretagen så ser rabatten ut enligt nedan:
Industrivärden: 20,4%
Investor: 30,3%
Kinnevik: 13,9
Latour: 3,7%
Lundberg: 16,9%

Kollar vi rekommendationerna så ser det ut enligt nedan i oktober
                     Köp/Behåll/Sälj
Industrivärden: 4/1/0
Investor: 2/0/0
Kinnevik: 2/0/0
Latour: Ingen analys i oktober
Lundberg: Ingen i oktober

Nästan alla analytiker är överens om att Industrivärden, Investor och Kinnevik är köpvärda i dagsläget.

Gå med och testa Urd Rating gratis!